Prve rukotvorine

Iako smo skloni misliti da su naši pre-neolitski preci živjeli život zapevši u blatu bez osjećaja za bilo kakvu vrstu umjetnosti ili profinjenosti, mi smo itekako daleko od prave istine.

Umjetnost je doista antropološki pokazatelj suvremenog ponašanja, ali dokazi tih sklonosti sežu desetke tisuća godina prije poljoprivredne revolucije. Naši su preci  izrađivali nakit od jaja i kostiju, šivali su odjeću od životinjskih tetiva, od granja su tkali košare, stvarali su boje, klesali su koplja…Slika

U prvobitnoj fazi svoje evolucije čovjek se razlikuje od drugih životinja upravo  zahvaljujući sposobnosti korištenja ruku kojima sebi izrađuje predmete podesne za određene svrhe jer ga ne zadovoljavaju samo kamenje ili pak drugi predmeti koje može slučajno pronaći u svojoj okolici.

Neandertalac koji se u Europi pojavljuje otprilike prije 70.000 godina služio se kremenastim predmetima pri lovu, žetvi i za pripremanje hrane. Znao je koristiti vatru i njegovi ostaci predstavljaju prve sigurne dokaze o ritualima vezanim za pokapanja.

Moderan se čovjek, Homo sapiens sapiens, pojavljuje otprilike 40.000 godina.Tada se pojavljuju prve koštane udice i igle. Ubrzo potom počinje produkcija predmeta koji nemaju neposrednu praktičnu svrhu za lov ili žetvene radove i koji se općenito definiraju terminom „umjetnički“ predmeti.

Slika

Antropolozi tvrde da su se  sklonosti prema obrtu i umjetnosti razvile  zbog povećanja  šansi za preživljavanje pojedinaca i njihovih zajednica. Oni koji su mogli dizajnirati nakit ili druge ukrase započeli su razvoj identiteta zajednice.

Umjetnost je  tada bila korisna i praktična. Danas, zapadno društvo u velikoj mjeri  umjetnost promatra isključivo iz estetskog aspekta. Međutim, neki pojedinci i dalje prakticiraju stare obrte i na taj ih način prenose  članovima svoje zajednice.

Znanstveno je dokazana veza između tradicionalnih umjetničkih praksi i mentalnog i fizičkog zdravlja.

Uspostavlja se interkonekcija uma i tijela svijesti, duhovni i emocionalni rast, jačanje osobnog i zajedničkog identiteta…

Ukoliko se bavite bilo kakvom vrstom rukotvorstva, šivanjem, vrtlarstvom ili slikanjem… znajte da ste samo jedan u od mnogih u dugom nizu pojedinaca koji prakticiraju različite vještine desetljećima, stoljećima, tisućljećima… Nagon za stvaranjem  je ono što je korisno i opipljivo, ono što je duboko ljudski. Oslobađa nas stresa i vraća nas do našeg centra.

Naše rukotvorine su puno više od pukih dekorativnih predmeta. Naši ručno izrađeni dekorativni predmeti nas podsjećaju na dom naše bake, djeda, dragog prijatelja i reflektiraju njihovu prisutnost. U darovanim rukotvorinama možemo vidjeti ruke i ljubav te osobe. Čuvanjem i posjedovanjem rukotvorina čuvamo  kreativnost voljenih osoba kao dio naših života.

Hvala za čitanje!! Javite mi svoje mišljenje o prednostima, ili možda nedostacima ?! tradicionalnih vještina i zanata, bilo kakve vrste…

P1010464

via Pasija-Art          http://pinterest.com/pin/427842033320484396/

 

 

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s